Inapoi la avocatvelescu.ro     

Timbrul de mediu platit la inmatricularea autovehiculelor este ilegal

Timbrul de mediu platit la inmatricularea autovehiculelor este ilegal

Timbrul de mediu, care trebuie platit la prima inmatriculare a masinii sau la prima schimbare de proprietar a acesteia, a fost declarat partial ilegal printr-o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Mai exact, nu taxarea in sine este problematica, ci faptul ca exista o scutire de la plata timbrului de mediu pentru masinile deja inmatriculate pentru care s-a platit (dar nu s-a restituit) una dintre vechile taxe auto declarate ilegale.

Timbrul de mediu, declarat partial ilegal de CJUE

Prin Hotararea CJUE din data de 9 iunie, timbrul de mediu pentru autovehicule a fost declarat partial ilegal.

In esenta, Curtea a apreciat ca taxarea este in regula, atat timp cat nu se face o discriminare intre masinile luate din strainatate si cele vandute in tara. Insa scutirea de la plata timbrului de mediu, pentru masinile deja inmatriculate in Romania pentru care s-a platit (dar nu s-a restituit) taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, este contrara dreptului Uniunii Europene.

Practic, judecatorii Curtii de Justitie au apreciat ca existenta acestei scutiri ofera un avantaj concurential masinilor rulate deja inmatriculate pe piata romaneasca. Astfel, Guvernul descurajeaza importul de automobile asemanatoare din alte state membre ale Uniunii.

"Aceasta simpla posibilitate este de natura sa ii incurajeze pe proprietarii vehiculelor rulate romanesti vizate sa propuna pentru aceste vehicule, chiar daca taxa vizata nu a fost inca restituita, un pret de vanzare care sa nu tina seama de taxa respectiva. Or, in cazul in care taxa nu a fost inca restituita, cumparatorii vehiculelor mentionate vor fi, in temeiul articolului 4 litera c) din OUG nr. 9/2013, scutiti de timbrul de mediu. In schimb, vehiculele rulate importate dintr-un alt stat membru vor fi invariabil supuse timbrului de mediu prevazut de OUG nr. 9/2013 la inscrierea in Romania a dreptului de proprietate asupra acestor vehicule. Astfel, o scutire precum cea rezultata din aceasta dispozitie este de natura sa ofere un avantaj concurential vehiculelor rulate prezente deja pe piata romaneasca si, in consecinta, sa descurajeze importul de vehicule similare din alte state membre", lamureste Curtea.

Timbrul de mediu pentru autovehicule, care este in vigoare in prezent, este reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013. Acest act normativ prevede ca plata timbrului nu este necesara la prima vanzare in Romania catre un alt proprietar, daca s-a achitat deja una dintre vechile taxe auto, exceptand situatia in care o instanta a dispus restituirea sumei.

Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene dispune la articolul 110 ca “nici un stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare". Totodata, statele membre n-au voie sa aplice “produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie".

Avocat Cristina VELESCU - Blog
Hey There!
What is This?

Vizitatori unici 0024647 din august 2014